lördag 10 november 2007

Dop

Idag plockade jag på mig prästskjortan och förrättade dop. Med den glädjen! Det var (om jag får säga det själv) en härlig stund fylld av barn, skratt och gråt och mycket kärlek. Gud var helt klart där.

6 kommentarer:

Evas blogg sa...

Tyvärr är det sällan man får vara med vid dop, nu när dop firas utanför gudstjänsten.

Jeez sa...

Du får hänga kvar efter gudstjänsten på söndagen (om det är dop då)! Det gjorde en man på Esters dop och faktum är att jag önskar fler gjorde så. Jag hejdade flera andra frivilliga/anställda som ville förklara/ ursäkta honom (han har downs vilket kanske mer säger något om hur vi normalstörda funkar), jag antar att de fått frågor. Själv tycker jag det är underbart när det blir tydligt att man är MITT i församlingen.

Evas blogg sa...

Precis vad jag också tycker. det känns så konstigt att vi först firar gudstjänst och sen när vi kommer ut står dopsällskapet där och väntar på att få komma in.

Anonym sa...

Är det alltid så att "främmande" utanför familj och inbjudna till dopet, i en församling, får vara kvar vid ett dop, eller är det olika för olika församlingar?

För så är det ju inte med bröllop och begravningar vilka är mera privata tillställningar..?

Tänkte idag på personer med Downs... hur intoleranta människor är mot andra som är annorlunda och då är det ändå "bättre" idag än vad det var förr?...

Jeez sa...

Josephine, alla gudstjänster i Svenska kyrkans är offentliga vilket betyder att dop, liksom vigslar och begravningar, i kyrkorna är öppna för allmänheten. På krematoriekapellen däremot gäller det inte, så där kan man neka folk tillträde.

Praxis är väl ändå utifrån försök att vara pastorala. Man kan tex låta bli att berätta var och när en vigsel/begravning är. Och man kan kommunicera vid kyrkporten att familjen inte önskar utomstående närvarande -de flesta respekterar det. Och nog hjälper kyrkan till att "skydda" vid känsliga tillfällen, kändisars vigslar, begravningar eller vad det nu kan vara.

Anonym sa...

...Gud är alltid där ;) Tack för din kommentar. Jag håller med.