söndag 1 juli 2007

Kalas kom-ihåg

Bra saker att komma ihåg inför planering av barnkalas:
  • Fasta tider är skönt för alla. Två timmar är precis lagom.
  • Bjud gärna på korv och tårta men det är ingen idé att förvänta sig tacksamma barn som snällt sitter och äter när man kan springa ifrån och leka.
  • Tutor vid bordet eller i godispåsen är påfrestande för alla.
  • Lekar kan man förbereda och ha i bakfickan men det är ingen idé att förvänta sig att barnen vill leka dem. Särskilt inte om man måste vänta in ens tur och sedan titta på när de andra leker. Då är man hellre bara med tills man gjort sitt.
  • Små priser, som några kulor i en kulpåse, uppskattas oändligt mycket mer än godis vid ev. lekar/tävlingar.
  • Det kan vara en fördel att avlägsna alla leksaker som låter mycket från hemmet inför kalas. Alternativt uppskattas det att skaffa öronproppar till bihängande föräldrar och en själv.

3 kommentarer:

Evas blogg sa...

Klokt tänkt! Nu är det längesen vi hade barnkalas men jag minns att det kunde vara ett otroligt stoj! Och en massa inplanerade saker, som vi själva tror kan vara roliga, kanske (som du säger) inte alls funkar.

Jeez sa...

Det där med lekar... är ju kul som bara den. Problemet är att man sällan känner "hela gruppen" på ett barnkalas -som man gör tex en barngrupp i kyrkan eller så. Man är förälder och inte "fröken". Och barnen har fullt upp och leka egna lekar och utforska födelsedagsbarnets alla leksaker. Detta var det andra kalaset på bara några veckor och det blev så tydligt när man satt på åskådarplats. Barnen hade redan kul, de behövde inte aktiviteter. OCh så tänkte jag att det där måste jag komma ihåg när det är dags om ett halvår :-)

Fast värst var faktiskt förra kalaset -då en pappa försökte leka Svarte Petter och det blev lite spring och skratt och mycket puttande och många skrapsår.

Maria sa...

Ja, tutor är verkligen total-tabu!

Och om man tvunget vill leka, kolla med dagispersonalen vilka lekar gruppen kan. Alternativt, om det finns större barn med, tex storasyskon (aktuellt om en tre-fyra år ;o), kolla om de vill planera och leda lite lekar. Var en hit på ett kalas vi var på.